Mitä on ruoka-aineyliherkkyys?

Useat ihmiset kärsivät erilaisista nautitun ruoan aiheuttamista oireista. Ne vaihtelevat vähäisistä vaivoista vaikeisiin allergisiin reaktioihin. Näistä oireista käytetään yhteisnimitystä ”ruoka-aineallergia“.
Fysiologiset oireilun syyt ovat erilaisia: niiden joukossa on ei-immunologisia oireita (esimerkiksi laktoosi-intoleranssi tai histamiinin intoleranssi) ja meidän immuuni- järjestelmään liittyviä oireita.

Viimemainittuihin oireisiin kuuluvat a) klassiset allergiset oireet, jotka ilmenevät kehon oman histamiini vapautumiseen liittyvissä nopeissa, voimakkaissa, mutta paikallisissa reaktioissa ja b) ruoka-aineyliherkkyyksinä, jotka ilmenevät oireiden laajassa moninaisuudessa ja ruoan nauttimisen jälkeen 4 – 72 tunnin viiveajan sisällä. Oireet yleensä häviävät, kun niitä aiheuttava ruoka poistetaan ruokavaliosta.

Iho-oireet, oksentelu, ärtyneen suolen oireyhtymä, ummetus, migreeni, päänsärky, uupumus, masennus ja muut ruoansulatukseen ja iho-ongelmiin liittyvät oireet saattavat viitata ruoka-aineyliherkkyyteen. Nyt on kehitetty innovatiivinen NutriSMART testi, jonka avulla voi testata vain muutamalla sormenpäästä otetusta veritipalla ja tulokset saadaan 30 minuutin sisällä.